NorgeStorbritannia

G R O   P E D E R S E N   C L A U S S E N

Foto: Privat samling - GPC 

Gro Pedersen Claussen, (1941 - ), født i Stavanger, bosatt i Bærum.

. 

Hun utdannet seg til grafisk formgiver ved Stavanger Yrkesskoler i årene 1958 – 1961. Før det hadde hun hatt undervisning i tegning ved Stavanger Tegneskole. Senere tok hun utdannelse ved Studieatelieret i Stavanger (Forløperen til Rogaland Kunsthøgskole) og deretter studier i keramikk v/ keramikeren Magne Kvilstad og Studio Concetto. Hun arbeidet som designer ved Stavangerflint A/S i årene 1963 -1967. Hennes mest kjente arbeider er gaveseriene ”Per Spelemann”, 8 forskjellige krus og fjøler og ”Ut etter øl”, 6 forskjellige fat, krus og fjeler. Hun laget også barneservisene ”Bæ, bæ, lille lam” – krus/fat/skål og ”Venner” – krus/fat/skål. Av servisedekorer laget hun ”Martello”, te- kaffe- og frokostservise med form av Kåre Berven Fjeldsaa. I tillegg deltok Gro Pedersen Claussen i bedriftens omfattende produksjon av anlednings- gave- og suvenirartikler. Det er blant annet tale om motiver fra Norge, Danmark, Færøyene og Kanariøyene utført som platter, krus, fjeler i ulike utførelser og størrelser.

. 

Gro Pedersen Claussen flyttet i 1967 til Østlandet og fortsatte som tegner på freelancebasis for Stavangerflint og Figgjo Fajanse - Stavangerflint til ca 1975. 1977 ble Gro Pedersen Claussen ansatt som designer ved Sandvika Veveri i Bærum, hvor hun var ansatt i 29 år til 2006. Her laget hun designer til dekorer som ble trykket på jute, lin og bomull. Metervare utgjorde den største delen av produksjonen, ofte med underleveranser til annen industri. Det ble også laget stoffer som passet til hjemmeinnredningsprodukter som puter, brikker, duker, ja enkelte sørger også for å få motivene innrammet for utsmykningsformål. Bedriften kunstnersignerte som regel ikke sine produkter, men mange av Gro Pedersen Claussens designer som tekstilkunstner er kjente gjennom brosjyrer og omtale i media.

.

Gro Pedersen Claussen har også arbeidet som keramiker billedkunstner og har deltatt på flere utstillinger i Stavanger og Oslo-området. I 1992 utarbeidet hun i samarbeid med Riksantikvaren designet til teppet i Audienssalen i Eidsvollsbygningen.

 

Kilder: Stavangerflints arkiver på Figgjo AS, presseklipp, Jan Gjerde: Gro Pedersen Claussen,  http://gratisnettside.no/stavangerflinthistorie/?&mid=572 , ”Fra Kvaleberg til cyberspace”, ISBN 978-82-303-0998-8, Gro Pederesen Claussens privatarkiv.

Jan Gjerde ©

 


Les hele saken >>